Pradinis puslapis Dienorastis Auto dalys Stabdžių apkabos priežiūra - Kodėl taip svarbu ?

Stabdžių apkabos priežiūra - Kodėl taip svarbu ?

14. 05. 2023
|
Kategorijos Auto dalys

Stabdžių apkabos priežiūra - Kodėl taip svarbu ? 


Kad stabdžių dalys veiktų efektyviai, jos turi liestis viena su kita, kad susidarytų trintis. Nepaisant to, kai transporto priemonei nereikia sulėtinti greičio, labai svarbu, kad stabdžių diskai ir trinkelės būtų pakankamai įtrauktos, kad nebūtų užsitęsęs kontaktas ir netrukdytų judėti arba, dar blogiau, nesugadintų komponentų dėl per didelės karščio, kurią sukelia trintis.

Šis nuolatinis lengvas stabdžių disko ir trinkelės kontaktas ilgainiui gali sukelti netaisyklingą komponentų susidėvėjimą, perkaisti stabdžių sistemą ir sukelti triukšmą bei vibraciją.

Kad stabdžių sistema veiktų tinkamai ir saugiai, komponentai turi turėti galimybę laisvai judėti. Komponentai yra pagaminti iš metalo, kad būtų naudingas medžiagos mechaninis stiprumas ir šiluminė varža, tačiau neigiama to pusė yra ta, kad dauguma metalų laikui bėgant linkę rūdyti ir gesti.

Suporto kreiptuvai yra vienas iš komponentų, labiausiai jautrių korozijai dėl elektrocheminės reakcijos, vykstančios tarp metalo ir jo aplinkos.
Transporto priemonės stabdžių sistema nuolat patiria apkrovą, taip pat kitus veiksnius, tokius kaip tarša, vanduo, druska ir purvas, kurie pagreitina korozijos greitį. Net ir agresyvus plovimas aukštu slėgiu gali būti žalingas ir sukelti nemalonių pasekmių: pakanka aukšto slėgio vandens srovės, kad nuo suportų būtų nuplėštos apsauginės tarpinės ir atsirastų vandens prasisunkimas tarp slydimo paviršių. Be to, šarminiai plovikliai gali sukelti koroziją ir oksidaciją, o tai gali sukelti nepageidaujamą girgždėjimą, todėl apkabos sąlyčio taškus reikia išardyti, kapitališkai suremontuoti ir apdoroti tam skirtu tepalu.
 

Kokį lubrikantą reikėtų naudoti?

 
Norint užtikrinti tinkamą stabdžių sistemos veikimą, labai svarbu pasirinkti tinkamą tepalą. Netinkamo tepalo naudojimas gali turėti priešingą efektą, nei norite, kitaip tariant, sutepti kreiptuvai, kurie rūgština suportą, todėl laikiklis praranda mobilumą ir dėl to gali perkaisti stabdžiai.
 
Prekyboje yra keletas stabdžių sistemos tepimo produktų: vario pagrindo tepalai yra labai populiarūs, tačiau norint išvengti oksidacijos, geriau naudoti tepalą be vario.

Be to, naudojamo tepalo tipas priklauso nuo kontaktinio paviršiaus, kurį reikia apdoroti. Atviriems sąlyčio taškams, pvz., atramų ir apkabų atramų taškams, reikalingas tepalas, kuris ne tik turi atlaikyti aukštą stabdymo sukeliamą temperatūrą, bet ir toks, kuris būtų atsparus vandens nuplovimui, kad toliau veiktų. apsauga nuo korozijos.

Brembo B-QUIET yra puikus sprendimas tam: naudojama formulė yra visiškai be metalo, todėl visiškai nėra jokios korozijos galimybės. „Brembo“ lubrikantas yra ypač atsparus plovimui ir turi aukštą lydymosi temperatūrą, o tai užtikrins nuolatinę paviršių, ant kurių jis tepamas, apsaugą. Rekomenduojame juo tepti poilsio vietas tarp metalinių stabdžių trinkelės dalių ir suporto; stabdymo metu stenkitės neužteršti stabdžių trinkelių ir diskų trinties paviršiaus, nes tai gali pakenkti stabdymo veiksmingumui.

Plaukiojančio apkabos slankiojantiems kreiptuvams ir susijusiems kaiščiams reikia kitokio tipo tepalo. Guminės stabdžių apkabos dalys (apsauginiai tarpikliai, dangteliai nuo dulkių, dangteliai ir guminiai slydimo kaiščiai) gaminami naudojant EPDM – medžiagą, kuri yra suderinama su DOT stabdžių skysčiais.

EPDM gali sugesti, jei naudojami nesuderinami produktai, tokie kaip mineralinė alyva, tepalai ir netoleruotini plovikliai. Guminės dalys sugertų tepalą ir laikui bėgant išsipūstų, prarasdamos sandarumą. Tai gali rimtai sugadinti stabdžių apkabą, o tai gali turėti įtakos stabdžių diskams ir kaladėlėms, stabdymo veiksmingumui ir patogumui, taip pat komponentų patvarumui.

Dėl šios priežasties, atliekant suportų priežiūros darbus, patartina atidžiai pasirinkti tinkamą tepalą ir atsargiai jį tepti konkrečiose srityse, taip pat patartina teisingai atlikti visas su tepimu ir komponentų patikra susijusias užduotis.

Kaip teisingai atlikti stabdžių apkabos techninę priežiūrą?

 
Tinkama apkabos priežiūra, kurią atlieka profesionalas, apima daugybę užduočių, užtikrinančių, kad komponentas išliktų visiškai veiksmingas:
  • Patikrinkite ir išvalykite spyruokles ir apkabos laikiklį. Kruopščiai nuvalykite trinkelių sėdynes;
  • Sutepkite kontaktinius taškus tarp stabdžių trinkelių ir apkabos tam skirtu tepalu;
  • Patikrinkite stūmoklius, sandariklius, dangčius ir slankiojančius komponentus, kad įsitikintumėte, jog jie nepažeisti ir nepažeisti, ir sklandžiai slysta. Taip pat patartina patikrinti, ar nėra nuotėkio.
  • Nuvalykite ir sutepkite suporto slankiuosius kaiščius tam skirtu tepalu;
  • Kiekvienam komponentui naudokite specifinį tepalą;
  • Jei komponentai yra pažeisti, surūdiję ar sulenkti, pakeiskite juos naujais kokybiškais komponentais.
AUTO DĖTALIŲ KATALOGAS : Spausti ČIA
BREMBO B QUIET Tepalas : Spausti ČIA